Eerste jaar

eerste graad

Hier vind je de lessentabel van het eerste jaar.

aardrijkskunde 2
beeld 1
Engels 1
Frans 3
geschiedenis 1
godsdienst 2
lichamelijke opvoeding 2
mens en samenleving 2
muziek 1
natuurwetenschappen 2
Nederlands 4
techniek 2
wiskunde 4
TOTAAL 27
keuze 5
TOTAAL 32

KEUZE LATIJN
Je kiest voor 4 uur Latijn en 1 uur leerlab. (zie verder)
In dit vak maak je kennis met de leefwereld van de Romeinen (vb de goden, de woning, vormen van ontspanning, het Forum Romanum…) en de Latijnse taal. Aan de hand van Latijnse woordjes, taalstudie en Latijnse verhalen ontdek je een ander taalsysteem dan het onze: klassen, verbuigingen, naamvallen zullen
niet langer als Chinees in de oren klinken… Om een Latijnse zin te ontcijferen moet je een ware speurneus zijn waarbij niets aan je aandacht ontsnapt! Heb je interesse voor taal, cultuur en geschiedenis en heb je zin in een extra uitdaging, beschik je bovendien over een flinke dosis discipline en doorzettingskracht, dan is Latijn beslist een goede keuze voor jou!

KEUZE STEM
Je kiest voor 2 uur STEM, 2 uur leerlab en 1 talentuur.
STEM wil jongeren in de eerste plaats de relevantie van wetenschappen voor het oplossen van problemen in de wereld aantonen. Via realistische problemen zoals verkeerslichten regelen, een robot programmeren,
ontziltingsmachines maken, een windmolen optimaliseren... komen de vier aspecten van STEM aan bod.
Ben jij een onderzoeker die wetenschappen graag concreet maakt, dan is STEM echt iets voor jou.

KEUZE WISKUNDE-plus

Je kiest voor 1 verdiepingsuur wiskunde, 3 uur leerlab en 1 talentuur.
In het uur wiskunde plus krijg je een aantal problemen voorgelegd die je met de geziene wiskunde en logisch nadenken kan oplossen. De problemen zijn realistisch. Je leert er in groep wiskundig nadenken om zo tot
een correct resultaat te komen. Het uur heeft een projectmatige aanpak. Ben je gebeten door wiskunde? Zijn vraagstukken of wiskundige puzzels jouw ding, dan kom je hier zeker aan je trekken!

KEUZE TAAL en CULTUUR
Je kiest voor 1 uur taal en cultuur, 3 uur leerlab en 1 talentuur.
In het uur taal en cultuur wordt ruimte gemaakt voor het belevingsaspect van de verschillende talen. Via tekst, fi lm, muziek, toneel verdiep je je spelenderwijs in de talen. Het uur heeft een projectmatige aanpak.
Is communicatie jouw ding? Maar is taal voor jou ook het middel bij uitstek om jouw wereld vorm te geven? Kies dan voor dit pakket! 

KEUZE ECONOMIE
Je kiest voor 1 verdiepingsuur economie, 3 uur leerlab en 1 talentuur.
In het uur economie vinden we ondernemerschap belangrijk. Je leert er via kleine projecten verantwoordelijkheid dragen. Op die manier vergroten we je economisch denken. Er is daarnaast plaats voor actualiteit en de impact ervan in de maatschappij...
Ben je gefascineerd door ondernemerschap? Wil je weten welke rol de economie speelt in onze samenleving, dan ben je met deze keuze aan het juiste adres!

LEERLAB: Tijdens het leerlab werken we aan de vaardigheden van het leren en studeren. Door je meer
zelfstandig te laten werken en je hierbij te coachen, laten we je groeien. Via alternatieve werkvormen en projectwerking krijg je kansen om je kennis bij te spijkeren, te verdiepen of breder te verkennen. Samen werken we aan ‘leergoesting’.
TALENTUUR: “Je hebt in het leven maar één talent nodig: het talent om je droom te vinden.” J. Brel. Tijdens
het talentuur willen we je horizon helpen verruimen zodat je je passie en droom kan ontdekken. Twee
maal per jaar kan je kiezen voor: filosofie, natuur en milieu, internationaliseren, coderen en programmeren,
jeugdliteratuur, Nederlandse expressie, beeld en cultuur...