openschooldag met tentoonstelling van beeldend werk van Willem Vermanderde

zaterdag 9 mei van 13.30 tot 18.00 u.

Op zaterdag 9 mei vindt de openschooldag plaats tussen 13.30 en 18.00 uur.

Iedereen welkom.

Willem Vermandere is vooral bekend als zanger, muzikant en beeldhouwer.  Zijn schilderijen, aquarellen, lino’s en houtskooltekeningen zijn misschien wat minder bekend maar daarom niet minder fascinerend en intrigerend.

 

In zijn recente boek ‘Volle dagen’ beschrijft Willem Vermandere hoe die werken tot stand komen, maar ook hoe hij een band heeft gekregen met de salesianen van Don Bosco.

Het is vanuit die band dat het idee gegroeid is om op de openschooldag een tentoonstelling met beeldend werk van hem op te zetten.

Willem Vermandere heeft zelf de werken geselecteerd en opgehangen in deze tentoonstelling.  Over die werken schreef hij in 2009:

 

Kijk, er zijn ook tekeningen, houtskool op papier. Eenvoudiger kan het niet. Een kind kan het, handjes zwart, kleertjes zwart, de volwassen tekenaar zelfs zijn neus ook zwart. Het komt zo dikwijls terug, die mensenmassa rond mijn hoofd.
Is dat het publiek van de ouwe zanger? Zijn dat de afgestorven voorvaderen? Wie zal het zeggen!
Wat drijft de kunstenaar om het zo en niet anders te doen!
Dat weet hij zelf niet. Kijk maar naar de prenten, de lino's en houtsneden, de druksels met de poëtische frasen uit de oude statenbijbel ... prenten moet je lezen … al dat gewriemel, al die demonen, al die wezens die mekaar aantrekken en afstoten. Met die bijbelverzen wil ik orde scheppen in de chaos.

O ja, soms moet ik schilderen, verf uitsmeren op doek, kleuren mengen en zelf verbaasd staan kijken naar het resultaat. Kijk eens waar de nervositeit van mijn handen mij naartoe leidt.

 

Enkel tijdens de openschooldag – op zaterdag 9 mei van 13.30 u.tot 18.00 u. – kan u kennismaken met zijn werk in het Don Boscocollege van Kortrijk.